Vi som flyttat hemifrån!

335/2 Vildrosens Holly Blue

Född 1998 hos oss. 
e. RE 7 Octavius 14/57 u. RE 8 ELIT Knightoncombe Clouded Buff H8/8

B-premierad.

Holly är ett stort, grovt sto av fin rid- och körtyp. Just grovleken är typiskt för Knightoncombehjorden, där hennes mamma kommer från.

I terrängen utmärker Holly sig främst för sin uthållighet och vilja. Hon tycker mycket om att tömköras, ridas i naturen och arbetas i lång tygel.

Genom åren har Holly hjälpt till att marknadsföra rasen i olika sammanhang. På Elmia 2006 visade hon och Vildrosens Poppy en fin spegelritt med ryttare i keltiska dräkter. 2008 gjorde hon och Malin Dahlberg en uppskattad uppvisning i lång tygel på Exmoorriks.


Holly är numera ridskolehäst på Akademiska ponnyskolan, Linköping.

Vildrosens Peter Pan

Född 2011 efter Apple´s Original u. Vildrosens Witch Hazel.

Peter Pan är nu ett kärt tillskott till de andra djuren och exmoorponnyerna Mulle och James på Solhjulets cafe och kärngård utanför Veberöd. 

Apple Jezzie

Född 1999 hos Louise Rundell, Stuteri Apple, 
e. 12/124 Hawkwell Tizzy Whizie u. Teagle Solitaire H49/6. B-premierad.
 


Jezzie kom till oss 2007, då hennes dåvarande ägare skulle flytta till stan. Innan vi bestämt oss för om vi skulle ta emot Jezzie fick vi ett mail från vår vän domaren Yvonne Campbell, som skulle döma det årets Exmoorriks.  Hon skrev ”if you don´t want her, I will bring my horse trailer and take Jezzie back with me to England!” 

Jezzie har nämligen en synnerligen intressant härstamning då farfadern Royal Duke företräder en mycket sällsynt blodslinje inom hjord 23. Fadern Tizzy användes under sitt liv sparsamt i aveln. Förutom Jezzie finns endast ytterligare en avkomma efter honom som används i avel. Förutom hjord 23 hittar man blod från hjord 12 i hennes stamtavla, på både fädernet och mödernet.

Jezzie hade tidigare inte lyckats bli dräktig, men har nu fått sitt andra stoföl med Apple Original.

Jezzie bor nu på Teagle stud i Storbritannien hos Yvonne Campbell, som är uppfödare till hennes framlidna mamma Solitaire. 

Vildrosens Tango

Född 2010 e. Apple´s Original u. Apple Jezzie ue. Hawkwell Tizzy Whizie.

Tango har ärvt mammas ljusa, lite röda färg. Hon är en mycket rastypisk exmoor och med Tizzys (och hans far Royal Duke) ovanliga blod på mödernet är hon ett viktigt tillskott till exmooraveln. Då mamma Jezzie är såld till Storbritannien och Teagle stud var det av största vikt att lilla Tango såldes till någon med ett seriöst avelsintresse. 

Därför är vi mycket glada över att Tango såldes till Babsie Persson i Ljung. Babsie har redan godkände avelshingsten Heathpool Marischal, stona Rosie och Bisquie samt stofölet Pixie Lee. 
Tango 1 månad gammal.

Vildrosens Lester Figg

Figge (f.2010) ägs numera av Veronica Demmers, men kommer att stanna hos oss fram till våren 2011. Veronica har tidigare en bruksexmoor och tanken är att också Figge ska få hitta på både det ena och det andra när han fått några år till på nacken. Kanske tömkörning och körning, kanske ridning och kanske lite trickträning. Vad det än blir lär Figge ställa upp för han älskar att göra saker med oss, och är därtill nyfiken och orädd till sin personlighet.
Figge, fotomodellen!

Wild Mulberry

e. RE 2 Quartz H10/3 u. Tärostoet Tugboat Molly. 

Mulle lever ett lugnt och skönt liv hos familjen Engström-Petersson på Solhjulets kärngård utanför Veberöd. Beroende på en skada i framknät rids Mulle inte längre, men arbetas en del från marken ibland. Han är en mycket kelig ponny med ett synnerligen milt och vänligt temperament.

Wild Juniper

e. Apple Basket u. Hawkwell Nikita ue. Tawbitts Mr Toff. 

James  är en trevlig ridvalack, som också ägs av familjen Engström-Petersson på Solhjulets kärngård.

Wild Juniper på Riks -08.

Vildrosens Poppy

 Född 1999 , e. Apple Basket u. Hawkwell Nikita ue. Tawbitts Mr Toff 

Poppy är ett mycket fint avelssto med en framgångsrik utställningskarriär med bl.a. titlarna reserv BIS och BIR i bagaget.  Vid 1 -års ålder kom hon till stuteri Olympus och Johanna Björling, där hon fått 4 föl. 
Olympus Enya och Princess Fiona av Olympus har båda uppnått 42 p vid premiering och tilldelats avelsdiplom. Olympus Vilda Vera, född 2009, belönades med 40 p när hon och mamma Poppy deltog på premiering i somras. Vid detta tillfälle erhöll Poppy 42 p och GI.

Poppy är också en utmärkt barnponny, som kan ridas av de flesta. Tillsammans med Vildrosens Holly Blue gjorde hon en uppskattad spegelritt på Elmia för några år sedan.

2008 då Maddy Buttner från Storbritannien besökte Johanna, förälskade hon sig i Poppy. Poppy visade sig också ha precis de linjer Maddy sökte, så därför köpte Maddy henne.Poppy bor nu i Storbritannien, där hon påbörjat en framgångsrik utställningskarriär.

Maddys hästar bor på Exmoor, närmare bestämt på Hawkwell farm hos familjen Western, ägare till hjord 12. Det var från dem jag köpte stoet Hawkwell Nikita för flera år sen......... Nikita är mamma till Poppy...........cirklen är sluten. Eftersom Nikitas mamma förolyckades innan Western hunnit behålla en avkomma efter henne är de speciellt glada över att få Poppy som ny hyresgäst!
Det är första gången engelsmännen importerar en exmoorponny, så vi är naturligtvis omåttligt stolta!Poppy på bete.

Vildrosens Brimstone

Född 1999 e. RE 4 Apple Basket 36/3 u. ELIT-prem Knightoncombe Clouded Buff H8/8 ue. Dazzling Boy. "Sten" är idag ridskoleponny på Säva Ridcenter.

Visst är Sten lik mamma Buffy?!!

Vildrosens Glenda

Född 2002 e. Arum u. Vildrosens Witch Hazel.
Ägs av Stella Kammann, Björnstorp, men är f.n. utlånad till Louise på Stuteri Apple där hon fått hingstfölet Apple´s TipTop.  På Riks 2009 korades TipTop till Bästa unghäst i konkurrens från inte bara Exmoor, utan även Fell, Dales och British spotted. Louise ämnar behålla honom och hoppas på en blivande avelshingst. 
Då Glendas första föl blev så lyckat skall Glenda stanna ett tag till på stuteri Apple. Just nu är hon på betäckning hos Original (och oss). 
I flocken finns ju 4 föl och dessa är Glenda gärna nanny åt. Hon låter dem t.o.m dia henne!
Glenda, 4 år.

335/ Vildrosens Magic Wand

Född 2008 e. Heathpool Marischal u. Vildrosens Witch Hazel ue. Octavius

Magic var från början en försiktig liten herre.  Nu när han är 2 år har han vant sig vid det mesta här på gården.

Redan innan Magic var född hade Marie Fernström och hennes dotter Linnea tingat fölet Häxan bar på. Båda 2 är nämligen mycket förtjusta i Häxan, som Linnea ridit en del.
Magic älskar att bli ompysslad av sina ägare och tycker även om att gå på promenad i skogen.  

Magic utsågs till Bästa föl och ett lovande hingstämne på ExmoorRiks 2008, men är nu kastrerad. Magic är uppstallad hos oss och går på lösdrift med resten av hjorden.


Magic, några veckor gammal.