Hästar i mitt liv

Rainbow RIP

Född 1967 hos Mrs Pam Taylor, Exmoor, Storbritannien, e . Luckwell u. Mayday 

Vildros RIP

1976-2005 e. Um Said xx u. Tugboat Annie

Vildros var min första alldeles egna häst. Hennes mamma Tugboat Annie var troligen en korsning mellan Irish Cob (tinker) och fullblod. I början hade jag Vildros uppstallad på Trelleborgs Ryttarförening, vilket var ett bra beslut eftersom jag bara var 15 år och inte tillräckligt erfaren för att ha en häst hemma på gården. Dessutom var Vildros bara tre år när jag fick henne. 

Vildros var ett framåt sto med milt sinne och god hoppförmåga. Vi tränade hoppning för Anders Edman och Maria Gretzer. På helgerna tävlade vi, ofta med framgång. Så småningom blev det mer dressyr och riktigt roligt var det att vara med i Ljunit-Herrestad lag i avdelningsridning på SLRCs årliga tävlingar på Flyinge. 

Hon var med mig på Strömsholm när jag gick ridlägerarrangörskursen. Att stå i spilta gillade hon inte, men att träna på galoppbanan vid Strömsholms slott uppskattade hon desto mer! 
Ett tag tävlade vi också i westernridning och här briljerade Vildros åter.

När hon fyllt 16 betäckte jag henne med Readers Rendition och hon fick sitt enda föl Ivanhoe året därpå. Efter det skadade hon sitt ena framknä, troligen en spark i hagen, och pensionerades från ridning. Glädjande nog kunde hon ändå vara med mig i ytterligare 12 år innan det var dags att ta farväl. 

Teagle Excalibur, RIP


Född 1988 hos Yvonne Campbell, Teagle Stud, Priddy, Storbritannien, e. H10/3 Quartz u. 12/112 Hawkwell Teagle Star

Joey var en positiv valack som gav allt och hjälpte många människor att överkomma en rädsla för hästar. Innan han kom till oss från England tävlades han i terränghoppning. Här fick han först vara dottern Alexandras läromästare. Sedan fick andra barn glädjen att lära av honom. Han medverkade också i terapeutisk ridning.
 

Därefter blev han den ponny som jag lärde mig arbete i lång tygel tillsammans med. Hans favoritövning var spansk skritt, som han gärna ägnade en stor del av våra träningspass åt.  Joey var onkel åt det moderlösa fölet Peter Pan, ett uppdrag han tog på största allvar. För sina insatser vann Joey överlägset 2011 års upplaga av Exmoor Pony Star, en tävling anordnad av Exmoor Pony Society i Storbritannien. En fin glasskulptur blev priset.

Det sista året Joey levde var han mestadels pensionär, men när jag fick en stund över följde han med nöje med mig in i ridhuset. Där bjöd han på eget initiativ på fina skolor i skritt och trav, allt i grimma och grimskaft eller lös. Joey blev 30 år gammal. Han fanns med mig i 23 av dem. 

335/2 Vildrosens Holly Blue

Född 1998 hos oss. 
e. RE 7 Octavius 14/57 u. RE 8 ELIT Knightoncombe Clouded Buff H8/8

B-premierad.

Holly är ett stort, grovt sto av fin rid- och körtyp. Just grovleken är typiskt för Knightoncombehjorden, där hennes mamma kommer från.

I terrängen utmärker Holly sig främst för sin uthållighet och vilja. Hon tycker mycket om att tömköras, ridas i naturen och arbetas i lång tygel.

Genom åren har Holly hjälpt till att marknadsföra rasen i olika sammanhang. På Elmia 2006 visade hon och Vildrosens Poppy en fin spegelritt med ryttare i keltiska dräkter. 2008 gjorde hon och Malin Dahlberg en uppskattad uppvisning i lång tygel på Exmoorriks.


Holly är numera ridskolehäst på Akademiska ponnyskolan, Linköping.

Vildrosens Peter Pan

e. RE 7 Apple´s Original u. Vildrosens Witch Hazel ue. Octavius

Sent på skärtorsdagen 2011 föddes lille Peter Pan. Redan från början var han en pigg och nyfiken kille, precis som mamma Häxan var som föl. Tyvärr insjuknade Häxan hastigt när Peter Pan var bara 1 månad gammal och efter en vecka på klinik tvingades vi avliva henne. Med i transporten när vi skulle hämta den moderlöse Peter var gamle Joey, vår fantastiske valack, som lät Peter stå tätt intill honom på hela hemresan. Onkel Joey var därefter en snäll och omhändertagande fosterpappa. I början behövde Peter Pan mjölkersättning och pellets flera gånger dagligen, så vi fick vänta ett tag med att släppa ner honom till den stora flocken på naturreservatsbetet.  Väl där blev han snabbt en i gänget.

I augusti 2011 ställdes Peter Pan ut för första gången. Domare var David Brewer, som lovordade den lille killen och menade att han var av utmärkt rastyp och grovlek.
Numera framlever Peter Pan sitt liv som körhäst utanför Blentarp.
Jag ger Peter Pan mjölkersättning i hink, assisterad av English Toyterriern Jack Sparrow.

Vildrosens Tango

Född 2010 e. Apple´s Original u. Apple Jezzie ue. Hawkwell Tizzy Whizie.

Tango har ärvt mammas ljusa, lite röda färg. Hon är en mycket rastypisk exmoor och med Tizzys (och hans far Royal Duke) ovanliga blod på mödernet är hon ett viktigt tillskott till exmooraveln. Då mamma Jezzie är såld till Storbritannien och Teagle stud var det av största vikt att lilla Tango såldes till någon med ett seriöst avelsintresse. 

Därför är vi mycket glada över att Tango såldes till Babsie Persson i Ljung. Babsie har redan godkände avelshingsten Heathpool Marischal, stona Rosie och Bisquie samt stofölet Pixie Lee. 
Tango 1 månad gammal.

Vildrosens Lester Figg

Född 2010 e. Apple ´s Original u. Vildrosens Holly Blue eu. Octavius, ägare Lotta Reinius.

Figge har alltid varit übersocial och påhittig, orädd därtill. Han är hela 136 cm hög! 
Har genomfört ett godkänt 3-års test.
Denna fina bild på Figge fick pryda omslaget till Exmoor Pony Society´s kalender 2011.

Wild Mulberry RIP

e. RE 2 Quartz H10/3 u. Tärostoet Tugboat Molly. 

De sista åren av sitt liv levde Mulle ett lugnt och skönt liv hos familjen Engström-Petersson på Solhjulets kärngård utanför Veberöd. Han var en mycket kelig ponny med ett synnerligen milt och vänligt temperament, älskad av alla.

Wild Juniper

e. Apple Basket u. Hawkwell Nikita ue. Tawbitts Mr Toff. 

James är en trevlig ridvalack, som ägs av Minna Engström-Petersson, Österlen.

Wild Juniper på Riks -08.

Vildrosens Poppy

 Född 1999 , e. Apple Basket u. Hawkwell Nikita ue. Tawbitts Mr Toff 

Poppy är ett mycket fint avelssto med en framgångsrik utställningskarriär med bl.a. titlarna reserv BIS och BIR i bagaget.  Vid 1 -års ålder kom hon till stuteri Olympus och Johanna Björling, där hon fått 4 föl. 
Olympus Enya och Princess Fiona av Olympus har båda uppnått 42 p vid premiering och tilldelats avelsdiplom. Olympus Vilda Vera, född 2009, belönades med 40 p när hon och mamma Poppy deltog på premiering i somras. Vid detta tillfälle erhöll Poppy 42 p och GI.

Poppy är också en utmärkt barnponny, som kan ridas av de flesta. Tillsammans med Vildrosens Holly Blue gjorde hon en uppskattad spegelritt på Elmia för några år sedan.

2008 då Maddy Buttner från Storbritannien besökte Johanna, förälskade hon sig i Poppy. Poppy visade sig också ha precis de linjer Maddy sökte, så därför köpte Maddy henne.Poppy bor nu i Storbritannien, där hon påbörjat en framgångsrik utställningskarriär.

Maddys hästar bor på Exmoor, närmare bestämt på Hawkwell farm hos familjen Western, ägare till hjord 12. Det var från dem jag köpte stoet Hawkwell Nikita för flera år sen......... Nikita är mamma till Poppy...........cirklen är sluten. Eftersom Nikitas mamma förolyckades innan Western hunnit behålla en avkomma efter henne är de speciellt glada över att få Poppy som ny hyresgäst!
Det är första gången engelsmännen importerar en exmoorponny, så vi är naturligtvis omåttligt stolta!Poppy på bete.

Vildrosens Brimstone

Född 1999 e. RE 4 Apple Basket 36/3 u. ELIT-prem Knightoncombe Clouded Buff H8/8 ue. Dazzling Boy. 

Han kallas ”Brum”, eftersom han ofta ger ifrån sig en brummande gnäggning. Precis som sin kära mamma Buffy. Brum bor idag på en skärgårdsö hos Eva Söderman.

Visst är Sten lik mamma Buffy?!!

Vildrosens Glenda

Född 2002 e. Arum u. Vildrosens Witch Hazel eu Octavius.

Ägs av Astrid Kammann, Lövestad. Glenda har fått två föl i toppklass. Dels godkände hingsten Apple ´s Tip Top, dels diplomstoet Apple ´s Vilda. Båda dessa har flera utställningsmeriter, bl a har de blivit BIS på Exmoorriks.

Glenda är en omhändertagande nanny till alla föl i flocken och låter dem t o m dia henne. Skönt med lite avlastning för de andra stona!

Glenda är en känslig och trevlig ridponny, som även gillar att vara med på agility.
Glenda

335/ Vildrosens Magic Wand

Född 2008 e. Heathpool Marischal u. Vildrosens Witch Hazel ue. Octavius

Redan innan Magic var född hade Marie Fernström och hennes dotter Linnea tingat fölet Häxan bar på. Båda 2 var nämligen mycket förtjusta i Häxan, som Linnea ridit en del.

Magic utsågs till Bästa föl och ett lovande hingstämne på ExmoorRiks 2008, men är nu kastrerad. Magic bor nu hos Maries syster och hennes häst.


Magic, några veckor gammal.

Apple ´s Jezzie

Född 1999 hos Louise Rundell, Stuteri Apple, 
e. 12/124 Hawkwell Tizzy Whizie u. Teagle Solitaire H49/6. B-premierad.
 


Jezzie kom till oss 2007, då hennes dåvarande ägare skulle flytta till stan. Innan vi bestämt oss för om vi skulle ta emot Jezzie fick vi ett mail från vår vän domaren Yvonne Campbell, som skulle döma det årets Exmoorriks.  Hon skrev ”if you don´t want her, I will bring my horse trailer and take Jezzie back with me to England!” 

Jezzie har nämligen en synnerligen intressant härstamning då farfadern Royal Duke företräder en mycket sällsynt blodslinje inom hjord 23. Fadern Tizzy användes under sitt liv sparsamt i aveln. Förutom Jezzie finns endast ytterligare en avkomma efter honom som används i avel. Förutom hjord 23 hittar man blod från hjord 12 i hennes stamtavla, på både fädernet och mödernet.

Jezzie fick två fina stoföl hos oss. Sedan fick faktiskt Yvonne som hon ville och Jezzie flyttade hem till henne på  Teagle stud i Storbritannien. 

Vildrosens Polka


Född 2008 e. Apple ´s Original u. Apple Jezzie eu. Hawkwell Tizzy Whisie
Ägare: Hanna Kammann, Lövestad.

Polka har ändå från början älskat människor. Orädd och nyfiken brukade hon gå upp på läktaren och hitta på bus, medan jag tränade andra hästar i ridhuset. Det gick utmärkt att trava på läktaren trots den begränsade platsen. Och det blev ett så roligt ljud då!

Förutom ridning och lång tygel har Polka varit med på några kurser i agility.

Vildrosens Mary Poppins

Född 2010,  e. Apple´s Original u. Vildrosens Witch Hazel ue. Octavius

Vackra Mary Poppins är mycket lik sin mamma ”Häxan”. Det syns tydligt att hon har en hel del blod från hjord 12 i sig. Hon genomförde 3-års test 2013 med gott resultat. Tanken var att Mary skulle stanna hos oss som avelssto, men då vi slutade med avel och man sökte ett sto med hennes linjer i Tyskland fick hon flytta dit. Hon ingår nu i ett bevarandeprojekt i Tierpark Sababurg, där hon lever i en riktig hjord med hingst och allt. Mary är ett mycket speciellt sto med en väsenlik  personlighet, som jag saknar mycket.

RE 7 Knightoncombe Clouded Buff, RIP

Född 1979 hos Mrs C.E. Mitchell, Withypool, Storbrittanien, 
e. 85/32 Dazzling Boy  u. 8/33 Clayford Bracken Sweetie.
  
 
  

Buffy blev 34 år! Under sitt liv fick hon flera avkommor av mycket hög kvalitet, vilket resulterade i att hon för flera år sedan ELIT-premierades. 

Buffy var en tillgiven och pratig dam, som älskade att bli ompysslad. Om jag ska välja ett ord, som beskriver hennes karaktär skulle jag välja "vänlig". Buffy utstrålade vänlighet.
När hon var yngre reds hon en hel del och var även en tillgång vid terapeutisk ridning. Hon tog speciellt väl hand om de funktionshindrade barn, som var rädda i början. En rädsla som försvann efter kort tid ihop med henne.

På senare år levde Buffy ett skönt pensionärsliv och gav oss alla en glädjeinjektion genom att bara finnas bland oss. 

Kvar hos oss finns Buffys dotterson Vildrosens Cobbler´s Dream. 

Doc´s Jimmy Lark

Quarterhäst född 1988 på Skylark farm, USA, e. Docs Tommy Lark u. Star Jo Lark

Jimmy, eller ”Den vilda lärkan” som han också kallades, var min härliga och framgångsrika tävlingshäst i olika westerngrenar såsom trail, pleasure och horsmanship. Han kom till mig när han var 3 och fanns hos mig till sin död vid 24 års ålder. Jimmy var en underbar vän med den mjukaste trav jag nånsin upplevt. Som uteridninghäst var han outstanding.13/62 Greenlease Cameo RIP

Cameo var ett sto med mycket goda rörelser.  På fädernet stammade hon från flerfaldige brittiske utställningsvinnaren Dunkery Buzzard med hjord 12 och 1 bakom sig, på mödernet från hjord 23.
Tyvärr tog Buzzards framgångsrika utställningskarriär så mycket tid, att han idag är en av de hingstar, som anses vara underrepresenterade när det gäller avkommor. 

Cameo importerades till Sverige av Louise Rundell och användes flitigt på Stuteri Apples ridskola. Dessutom hann hon med att få flera föl genom åren, både hos Louise och senare ägare. P.g.a. olika omständigheter har hon dock idag ingen avkomma, som används i avel.

En orsak var att hennes senaste dräktigheter innan hon kom till oss, antingen slutade med att hon kastade eller fick ett dött föl. Därför såldes hon som promenadhäst och kom till oss tillsammans med sin son Sir Marchall (se "valacker") hösten -08. 
Vår veterinär undersökte henne och hennes fortplantningsorgan var i mycket gott skick.  Däremot visade det sig att hon hade en infektion i livmodern, vilket troligen varit orsaken till hennes misslyckade dräktigheter. Cameo behandlades för detta och fick i maj 2010 hingstfölet Caspian (se "föl") . 
Året därpå utvecklade Cameo en kronisk hälta, vilket så småningom ledde till att hon fick lämna denna världen vid 25 års ålder.

335/2 Vildrosens Witch Hazel RIP

Född 1997 på Vildrosens stuteri,
e. RE 6 Octavius 14/57 u. RE 19 Hawkwell Nikita12/158 ue. Tawbitts Mr Toff 

AB-premieradEn dag i maj 1997 föddes en pigg och orädd fölunge på Vildrosens stuteri. Redan efter några dagar började hon smita från sin förtvivlade mamma för att kolla vad vi höll på med på gården. Att skutta runt på ridbanan och störa den som red, eller att vara med i trädgården och fika var roligare än att gå med gamla mamma. Ganska snart fick hon smeknamnet Häxan för att det var något magiskt över henne.

Häxan var ett synnerligen rastypiskt sto; välproportionerlig med vackert huvud och mycket goda rörelser. Hon stammade på mödernet från hjord 12, en av de allra äldsta på Exmoor. 
 


Vi ställer inte ut våra ponnyer så mycket, men på alla utställningar vi deltagit i erhöll hon alltid höga poäng med guld och topplaceringar.

Häxan har bl a tagit hem Best In Show-titeln vid Bjärsjölagårds sommarpremiering i hård konkurrens från flera andra raser. 


Häxans avkommor:

Vildrosens Glenda, mor till godkände hingsten Apple ´s Tip Top och det välmeriterade diplomstoet Apple ´s Vilda.

Vildrosens Magic, ridvalack.

Vildrosens Mary Poppins, avelssto i Tierpark Sababurg, Tyskland.

Vildrosens Peter Pan, rid- och körvalack.