Om oss

 Familjerna Zetterberg och Kammann

Charlotte och Måns Zetterberg bedriver sedan flera år tillbaka uppfödning av exmoorponny. Stuteriet är godkänt av såväl SPAF (Svenska Ponny Avels Förbundet) som NPS (National Pony Society), England. Sedan en tid tillbaka görs detta i samarbete med Christian och Stella Kammann och deras barn Astrid och Hanna. Astrid är Charlottes guddotter.

Charlotte har ridit och älskat hästar sedan hon var 7 år gammal, fick sin första egna häst när hon var 15 och sedan dess har hennes liv kretsat kring dessa ädla djur. Hon har varit verksam i Exmoorponnysällskapets styrelse sedan 1990 och ansvarade under flera år för registrering och stambokföring av rasen.
Hon har fördjupat sig i ämnet avel genom att läsa genetik på på SLU i Uppsala. 

Detta gav många nyttiga lärdomar. Ändå är det utan tvekan den mycket gode vän David Brewer, känd domare inom de flesta raser och husdjur, men med en förkärlek för exmoorponnyer, som lärt ut allra mest.

Sedan 1994 har Måns och Charlotte regelbundet besökt Exmoor. Tiden de tillbringat bland vilda exmoorhjordar och på shower i området har varit ovärderlig och lagt grunden till den kunskap och de tankar de idag har om exmooravel. Inte minst känslan för dessa unika ponnyer.

Vid sidan av sitt styrelseuppdrag har Charlotte skrivit i den numera nedlagda tidningen Hästen, rapporterat om exmooraktuellt till Ridsport samt ansvarat för Exmoorsällskapets egen tidning "Exmoornytt".

Den första exmoorponnyn Rainbow köptes till Charlottes ridskole- och ridlägerverksamhet. Då visste hon inte så mycket om rasen, men både hon och alla ridskolebarnen älskade det lilla exmoorstoet.
Några år senare gick hon med i den då nybildade Exmooravelsföreningen och fick veta mer om rasen, t.ex. att den var hotad och än i dag får stöd av Rare Breed Survival Trust . Genom brittiska föreningens kontaktman, numera den nära vännen, Yvonne Campbell importerade de senare ett sto följt av en ridvalack till dottern Alexandra.

Måns
är utbildad fölinspektör och är efter en 3-årig utbildning den ende svensk som får inspektera exmoorföl inför stambokföring.  Förutom inspektörsuppdrag i Sverige har han inspekterat många föl i Tyskland, bl a i några av de djurparker som håller exmoorhjordar.

Civilt driver Måns en bygg- och plattsättningsfirma: www.kakla.nu.

Charlotte är från början undersköterska, men har också gått PRIK- och SRR-kurser och framgångsrikt drivit ridskola och -läger i flera år. Hon har också lång erfarenhet från uppdrag inom Omsorg och habilitering, som pedagog och elevassistent på särskola och i grundskolan.

1999-2003 genomförde Charlotte en 4-årig utbildning till feldenkraispedagog  i Tyskland. Erfarenheten härifrån har gett henne mycket goda verktyg i arbetet med barn med särskilda behov samt med hästar och ryttare. 

Idag driver Charlotte en skola där hon erbjuder feldenkraisintegrerade ridlektioner och -ridkurser samt en praktik med enskilda sessioner för alla som vill minska smärta och spänningar och öka sin medvetenhet och förmåga till närvaro. (För mer info gå in på www.feldenrid.se )

Stella är också feldenkraispedagog och har specialiserat sig på att arbeta med barn och vuxna med funktionshinder, ofta beroende på någon form av neurologiskt problem såsom stroke eller CP-skada. Det sistnämnda är något Stella själv är född med och genom både feldenkraisen och ridningen har hon fått stor hjälp. Hästintresset har hon haft sedan barnsben.