Exmoorponnyer

Rasens historia

Exmoorponnyn har levt i det kuperade hedlandskapet kring Somerset och norra Devon sedan urminnes tider.  

Rasens primitiva utseende antas ha förändrats obetydligt sedan äldre stenåldern.  Fossila fynd av hästben har visat sig vara identiska med den moderna Exmoorponnyns.

Med en ungefärlig population på 1.200 ponnyer världen över finns rasen med på Rare Breeds Survival Trusts lista över hotade arter. 
Ankarhjorden, Exmoor.

Ett liv i Exmoorponnyns tecken

1985 köpte jag min allra första exmoorponny Rainbow, Mumlan kallad. Hon var under flera år en av de mest uppskattade ponnyerna på mitt ridläger och ridskola. Så småningom blev Mumlan min dotter Alexandras läromästare och det började komma fler exmoorer till oss. Målet var att börja med avel. Samtliga stamston var importer från Storbritannien med ursprung i någon av de vilda hjordarna på Exmoor.

Stuteriet fick sitt namn ”Vildrosens” efter min allra första egna häst Vildros. Det är godkänt av såväl SPAF (Svenska Ponny Avels Förbundet) som NPS (National Pony Society), England. 

Sedan 1990 har jag varit verksam i Exmoorponnysällskapets styrelse och ansvarade under flera år för registrering och stambokföring av rasen.
Mitt avelsintresse ledde till en fördjupning ämnet avel genom ett års studier i genetik på SLU i Uppsala. 

Detta gav många nyttiga lärdomar. Ändå är det utan tvekan den mycket gode vännen David Brewer, känd domare inom de flesta raser och husdjur, men med en förkärlek för exmoorponnyer, som lärt ut allra mest.

Jag har regelbundet besökt Exmoor i nästan 30 års tid. Tiden jag tillbringat bland vilda exmoorhjordar och på shower i området har varit ovärderlig och inte bara lagt grunden till den kunskap och den känsla jag har för dessa unika forntidsponnyer. Det är en närmast magisk plats som har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Där finner jag frid och inspiration, där känner jag mig hemma.

Min man Måns är utbildad fölinspektör och är efter en 3-årig utbildning den ende svensk som får inspektera exmoorföl inför stambokföring.  Förutom inspektörsuppdrag i Sverige har han inspekterat många föl i Tyskland, bl a i några av de djurparker som håller exmoorhjordar.

Vid sidan av mitt styrelseuppdrag har jag skrivit i den numera nedlagda tidningen Hästen, rapporterat om exmooraktuellt till Ridsport samt ansvarat för Exmoorsällskapets egen tidning "Exmoornytt".

Genom åren har jag och min man fött upp ett flertal fina exmoorponnyer. Några av dem har exporterats till England. Ett sto är idag ett viktigt tillskott i en semivild hjord i Tierpark Sababurg i Tyskland. 

För närvarande har vi bara en exmoorponny kvar, en valack vid namn Cobblers Dream. Han är dotterson till vårt ELIT-premierade sto Knightoncombe Clouded Buff och dottersonson till vårt diplom- och AB-premierade sto Witch Hazel. Med barn och barnbarn utomlands är avelsverksamheten nerlagd, men man vet ju aldrig vad som väntar i framtiden!!