Exmoorponnyns särdrag

Rasbeskrivning

 Rasbeskrivning

Allmänt intryck: Exmoorponnyn är en stark och härdig ponny, som är pigg och vaksam på vad som händer runt omkring.

Mankhöjd:  Hingstar och valacker 119- 130 cm, ston 116-127cm

Speciella kännetecken är den s.k.  "mjöliga" mulen och "toad eyes" - utstående paddögon.

Huvud och öron:
Små välformade öron, bred panna och ett relativt långt huvud, vilket gör att inandningsluften vintertid hinner värmas upp innan den når lungorna.. Stora näsborrar och ljusa partier runt ögonen.

Halsen kraftig och välansatt, tendens till underhals accepteras. Brett mellan frambenen.

Bogar rena, fina och väl tillbakalagda

Bröstkorgen består av långa väl välvda revben med gott utrymme mellan varje, vilket i sin tur möjliggör plats åt stora lungor med stor andningskapacitet. 
 
Bakdel: länd, kors och lår ska vara runda och kraftiga. Svansen som är något lågt ansatt skyddar mot snö och regn samt underlättar för regnvatten att rinna av. 

Ryggen jämn, plan och bred

Benen kraftiga med korta, starka skenor och kotor. Mycket plats mellan frambenen och hårda, välformade hovar.

Rörelser "flytande" utan överdrivna benlyft.  Detta för att ponnyn snabbt ska kunna ta sig fram genom ljungen, som växer på hedarna  Den är otroligt säker på foten.
Päls och färg: På sommaren kort och naturligt glansig, på vintern tät och isolerande med feta överhår, som hindrar fukt att tränga in till huden. Alla nyanser av brunt är tillåtna, med mjölfärgad mule och ljusare nyanser runt ögon och i ljumskarna. Inga vita tecken får förekomma.


Familjeponnyn

Exmoorponnyn lämpar sig för såväl vuxna som barn.   En Exmoorponny av den lite större modellen kan utan problem  bära en ryttare på upp till 75 kg. Det är en allroundponny med naturlig fallenhet för hoppning. Rasen har framför allt utmärkt sig  inom distansridning och körning.