Vildrosens Exmoorponnyer

Mitt liv med exmoorponnyn!

1985 köpte jag min allra första exmoorponny Rainbow, Mumlan kallad. Under många år var hon en av de mest uppskattade ponnyerna på min ridskola. Så småningom blev Mumlan min dotter Alexandras läromästare och det började komma fler exmoorer till oss. Målet var att börja med avel. Samtliga stamston var importer från Storbritannien med ursprung i någon av de vilda hjordarna på Exmoor.

Stuteriet fick sitt namn ”Vildrosens” efter min allra första egna häst Vildros. Det är godkänt av såväl SPAF (Svenska Ponny Avels Förbundet) som NPS (National Pony Society), England. 
Sedan 1990 har jag varit verksam i Exmoorponnysällskapets styrelse och ansvarade under flera år för registrering och stambokföring av rasen. Vid sidan av mitt styrelseuppdrag har jag skrivit i tidningen Hästen, rapporterat om exmooraktuellt till Ridsport samt ansvarat för Exmoorsällskapets egen tidning "Exmoornytt".

Mitt avelsintresse ledde till en fördjupning ämnet avel genom ett års studier i genetik på SLU i Uppsala. Detta gav många nyttiga lärdomar. Ändå är det utan tvekan den mycket gode vännen David Brewer, känd domare inom de flesta raser och husdjur, men med en förkärlek för exmoorponnyer, som lärt mig allra mest. 

Jag har regelbundet besökt Exmoor i nästan 30 års tid. Tiden jag tillbringat bland vilda exmoorhjordar och på shower i området har varit ovärderlig och inte bara lagt grunden till den kunskap och den känsla jag har för dessa unika forntidsponnyer. Det är en närmast magisk plats som har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Där finner jag frid och inspiration, där känner jag mig hemma.

Min man Måns är utbildad fölinspektör och är efter en 3-årig utbildning den ende svensk som får inspektera exmoorföl inför stambokföring.  Förutom inspektörsuppdrag i Sverige har han inspekterat många föl i Tyskland, bl a i några av de djurparker som håller exmoorhjordar.   Genom åren har vi fött upp ett flertal fina exmoorponnyer. Några av dem har exporterats till England, och stoet Mary Poppins är idag ett viktigt tillskott i en semivild hjord i Tierpark Sababurg i Tyskland.