Dagboksinlägg t o m 2016

Bokprat på ExmoorRiks, Linköping

Lördag 27 augusti kl 18.00 pratar jag om min bok och hur ExmoorPonnySällskapet haft betydelse för mitt skrivande. Boken kommer att finnas till försäljning och vinsten går oavkortat till ExmoorPonnySällskapets verksamhet. Kostnad: medlemmar i EPS - fritt, övriga 50:-.  Varmt välkommen!Jag har skrivit en bok....

År 2003 avslutade jag en 4-årig utbildning till feldenkraispedagog. Sedan dess har jag arbetat med många, många ryttare och hästar. De har efterfrågat en bok, en praktisk handledning i feldenkraisintegrerad ridning. Nu är den äntligen här!

"Du får lära dig att utveckla din ryttarkänsla och vara mer kreativ på hästryggen. Koordination och tajming kommer att förbättras. Du blir medveten om hindrande asymmetri och onödig spänning. Resultatet är ett tydligare och mer finstämt samspel mellan dig och din häst."

Boken kan bl a köpas hos:

Kapson häst- och ryttarutrustning: www.kapson.se

Nätbokhandlarna www.bokus.com och www.adlibris.com

BookLunds förlag: www.booklund.se


Farväl

Idag, 131121, har vi tagit farväl av vårt underbara sto Knightoncombe Clouded Buff. Hon blev 34 år. Läs mer om henne under "In memorian".

Inspektioner i Tyskland

Måns är precis hemkommen från Tyskland, där han på uppdrag av den tyska Exmoorponnyföreningen inspekterat föl tillsammans med en tysk inspektör. De flesta ponnyerna fanns i djurparker eller på stora naturområden där de betar året runt. Alltså stor skillnad från Sverige där alla exmoorer uteslutande ägs av privatpersoner.
Förutom ponnyer fick Måns nöjet att möta djurparksdjur behind the scenes, t.ex. stiftade han närmare bekantskap med en vacker rovfågel.

3-års test

Vildrosens Mary Poppins deltog i 3-års test i september 2013. Hon skötte sig ypperligt och var helt opåverkad av de andra hästarna, publiken och allt annat, som var helt nytt för henne. Och hoppa - det kan hon!

Sveriges förste fölinspektör

Efter 3 års höstresor till Exmoor och utbildningen till fölinspektör är Måns nu (nov 2012) godkänd inspektör av Exmoorföl. Han fick mycket goda vitsord och ser fram emot att inspektera en del föl nästa år.

Utställningsframgångar

Johann Björling har varit på utställning med sin Princess Fiona of Olympus och hennes son Jack Sparrow. 
Vi har fött upp Fionas mamma Vildrosens Poppy, så vi tycker förstås att det är extra roligt att det gick så bra.  
2-årige  Jack fick 38 poäng, och Fiona fick 40 poäng. Hon utsågs till Bäst i Rasen och slutade sedan som Best in Show-trea!!  Grattis!

Utställning

Lördag 6 augusti arrangerade exmooravelsföreningen  utställning för Fell- , Highland- och Exmoorponnyer. Domare var David Brewer och med honom i ringen var nyblivne Exmoordomaren Hans Persson. Best in Show blev stoet Dunders Abigail.
Samtidigt med utställningen inspekterades 2 hingstar, varav den ena godkändes. Det var Apple´s Tiptop, som är son till vår uppfödning Vildrosen´s Glenda. Roligt!
Vårt föl Peter Pan godkändes också vid fölinspektionen och fick dessutom mycket fina vitsord i sin utställningsklass.
Till bästa Veteran korades vår Teagle Excalibur.

Englandsresa!

På tisdag 5 juli bär det av till England och Exmoor.  På lördagen är det ponnyutställning, där vi sponsrar klassen för sto med föl. Ska också bli roligt att träffa alla gamla vänner. Här hemma bor Minna och Johan och sköter om alla fyrbeningar.

Betessläpp

Nu har Buffy. Magic, Cameo, Polka och Mary Poppins åkt till vårt nya bete vid Dörröds fälad. Det är gigantiskt med mycket kuperad terräng, naturliga vattendrag och en härlig blandning av gräs, ljung, enar och lövträd. Resten av hästarna ska dit i mitten av juni. Ett riktigt paradis är det och så stort att jag går vilse om jag åker dit själv!

Ponnydomarutbildning

Helgen 19-20 januari hölls en domarutbildning för Exmoor-, Dartmoor, Kaspisk ponny och russ utanför Norrköping. Vår vän David Brewer åkte upp tillsammans med Måns för att hålla i Exmoorbiten. Då Davids plan tillbaka till England inte gick förrän måndag vid lunch, hade vi en trevlig stund tillsammans över en kopp te och rostat bröd. Vi pratade mest gamla minnen, men också lite om  framtida exmooravel. Ett besök hos ponnyerna hann vi också med.

Emigranter!

28 november: Nu har Jezzie och Original flyttat till Yvonne Campbell på Teagle stud i Storbritannien. Original fortsätter vi vara delägare till, men Jezzie är såld till Yvonne.
Tomt utan dem.

Kalenderpojke

Vildrosens Lester Figg kommer att vara med som månadspojke i Exmoor Pony Society´s kalender 2011. 

Originals föl!

Nu är årets fölinspektioner över och alla Originals 5 föl befanns vara av utmärkt kvalitet och godkändes utan problem. Fölen är Pixie Lee och våra egna 4.

Bisquie Best in Show

På Riks 2010 utsågs Bisquie e. Heathpool Marischal u. Rosie till Best in Show. Ägare och uppfödare är Babsie Persson. Bisquie hade stofölet Pixie Lee e. vår hingst 
Apple´s Original vid sidan. GRATTIS Babsie!

Premiering

Tisdag 27 juli visades Vildrosens Holly Blue och Lester Figg på premiering på Bollerup. Holly B-premierades och Lester lovordades av domarna. Vi var mycket nöjda med Lester Figgs uppförande under dagen. Nyfiken på allt runt omkring, men helt lugn. 
Visningen gick också ypperligt. Undrar om Holly tränat honom i smyg?

Gästande sto

Vildrosens Glenda är här för betäckning. Glenda är Witch Hazels avkomma, uppvuxen här på gården, så det blev ett kärt återseende. Glenda är mycket social och kommer jämt fram för att prata och bli kelad.
Hon ägs av Stella Kammann, men lånas f.n. av Louise Rundell och stuteri Apple. Glendas första föl Tip Top blev utsedd till Bästa unghäst på förra årets Riks, så nu hoppas vi på ett minst lika fint föl denna gången också! 
Glenda har tagit på sig rollen som nanny och man ser ofta alla fölen ligga helt ustlagna framför henne i gräset. Hon är en pålitlig barnvakt.

Besök från Storbritannien

På Valborgsmässoafton anlände Yvonne (exmoordomare, uppfödare, nära vän, delägare till vår hingst Original) och Michael Dewhurst, veterinär och fölinspektör. Michael arbetar på en specialiserad hästklinik och har en egen exmoorhjord. Under sin veterinärutbildning gjorde han en studie på blodslinjer inom exmoorrasen. Vi hade många intressanta samtal under de 4 dagar vi hade nöjet av att umgås med Yvonne och Micahel.
Båda 2 tyckte att årets kull av föl ser mycket lovande ut.
Vi tillbringade en hel del tid med ponnyerna och gjorde en härlig ridtur genom skogen upp mot Björnstorps slott. Yvonne red som vanligt på Teagle Excalibur, Joey, som hon själv födde upp för 22 år sedan.
Förutom detta hann vi med ett besök i Malmö, där Yvonne köpte en dalahäst i plysch till sitt barnbarn. Vi försökte hitta en restaurang, som serverade någon annan vegetarisk rätt än pasta. Det slutade åter igen med att vi åt på Mando, där alla rätter kan fås antingen med kött eller quorn. Roligt är att min farmors familj, Normanns, ägde huset där Mando ligger, fram till 70-talet. De drev bl.a. Normanns fröhandel där.
En annan dag åkte vi ut till Kivik och njöt av härliga promenader och besök i fina butiker. Jag köpte en tehuva med fåglar på och en getost! 

Vildrosens Caspian

Caspian (prins av Narnia) föddes 27 april. Cameo är en mycket beskyddande mamma, kanske beroende på att hon de senaste gångerna, innan hon kom till oss, både kastat och fått ett dött föl. Eller så är hon bara en ovanligt "mammig" mamma!
Caspian ser mycket speciell ut med sina svarta strumpor. Kanhända blir han lika mörk som Cameo.

Vildrosens Mary Poppins

19 april kom Mary Poppins till världen. Ett mycket fint stoföl, som mamma Witch Hazel passade på att föda  i boxen, när hon ändå var inne och åt lucernpellets. 

Årets första Exmoorföl!

Förste april bjöd på en glad överraskning! Vildrosens Holly Blue fick oväntat ett vackert hingstföl några veckor för tidigt. På morgonen hittade Måns en upprörd Holly i hagen, men inget föl. Efter en stunds letande hittade vi den lille killen i en skogsbacke, där han försökte dia en ek. Måns bar tillbaka honom till mamma och sen fick  de båda tillbringa dagen i en box. Vår veterinär Ursula Palm behandlade honom och tog prover för att bl.a. utröna om han hade tillräckligt med antikroppar. Då vi inte var säkra på hur länge det dröjt innan vår hingstunge fått råmjölk var detta viktigt att ta reda på. Numera vet man att fölet bör få råmjölken inom 6 timmar.
Vildrosens Lester Figg (efter en karaktär i en av Monica Dickens böcker) blir hans namn.
Vildrosens Lester Figg f. 1/4 2010.